Wołowina z ziemniakami

Miękka i pełna smaku wołowina z ziemniakami może stanowić główne danie podczas rodzinnego przyjęcia - komunii, urodzin czy imienin.

DRUKUJ PRZEPIS
Wołowina z ziemniakami
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 300 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg wołowiny na pieczeń
  • 8 średnich ziemniaków
  • puszka krojonych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 5 łyżek oleju
  • liść laurowy
  • goździk
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
Wołowina po meksykańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso uformuj w ładny kawałek, owiń sznurkiem. W dużym garnku rozgrzej olej, zrumień mięso ze wszystkich stron. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek, tymianek, liść laurowy, goździk, posól, oprósz pieprzem, a następnie podlej bulionem warzywnym, przykryj i duś około 30 minut.
  2. Następnie dołóż krojone pomidory wraz z zalewą i duś kolejne 30 minut, co jakiś czas odwracając mięso na drugą stronę. Sos dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru, po czym dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Duś, aż warzywa zmiękną.

Zobacz także:


DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)