Wołowina z ogórkiem

Wołowinę z ogórkiem podawaj z pysznym sosem pieczarkowym.

DRUKUJ PRZEPIS
Wołowina z ogórkiem
A. Rogaliski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 39 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 4 duże ładne sznycle wołowe
  • duży ogórek kiszony
  • cebula
  • 15 małych pieczarek
  • 5 suszonych grzybów
  • 4 łyżeczki ostrej musztardy
  • szklanka bulionu warzywnego lub grzybowego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 5 łyżek mąki
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek oleju
Wołowina po meksykańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Grzyby suszone namocz w małej ilości wody, ugotuj do miękkości, osącz (płyn z gotowania zachowaj), pokrój w paseczki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Ogórek przekrój wzdłuż na krzyż. Mięso rozbij na bardzo cienkie kotlety, posmaruj musztardą, oprósz solą i pieprzem. Na każdym ułóż piórka cebuli, kawałek ogórka, kilka paseczków grzybów. Zwiń w zgrabne roladki, zepnij wykałaczką. Roladki obtocz w łyżce mąki, obsmaż na rozgrzanym oleju. Podlej bulionem, płynem z gotowania grzybów, obłóż pozostałymi suszonymi grzybami i przekrojonymi na pół pieczarkami. Dodaj kilka ziaren pieprzu. Przykryj i duś na średnim ogniu około 40 minut.
  2. Resztę mąki wymieszaj z małą ilością wody, wlej do sosu z duszenia mięsa, dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku solą oraz mielonym pieprzem. Podawaj z ziemniakami lub makaronem i sałatką z ogórka kiszonego, pomidorków, cebulki dymki, natki oraz oliwy.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)