Wołowina po burgundzku - przepis

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
  • 80 dag wołowiny bez kości (np. szpondra)
  • 2 marchwie
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 20 dag małych pieczarek
  • 40 dag małych ziemniaków
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • szklanka bulionu wołowego
  • kieliszek koniaku

Dodatkowo:
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • listki laurowe
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Mięso umyj, pokrój w kostkę, zrumień w garnku na oleju. Dodaj posiekaną cebulę, pokrojoną na plasterki marchew i pietruszkę oraz pokrojony w kostkę seler. Oprósz mąką i smaż 5 min, mieszając. Polej koniakiem, zapal, a gdy się wypali, wlej wino i bulion. Dopraw czosnkiem, ziołami, listkami laurowymi, koncentratem, solą i pieprzem. Duś 45 min.
  2. Ziemniaki obierz, przekrój na pół, ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku, odcedź. Pieczarki oczyść, pokrój na plasterki, podsmaż na maśle. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj ziemniaki i pieczarki. Duś 15 min.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA