Wołowa pieczeń szefa

Na pieczeń wybieraj miękkie, soczyste i niezbyt tłuste mięso.

DRUKUJ PRZEPIS
Wołowa pieczeń szefa
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg wołowiny na pieczeń
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • 3–4 pieczarki
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 1/3 szklanki soku pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka musztardy miodowej
  • łyżka mąki
  • tymianek
  • sól, pieprz
Wołowina po meksykańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso umyj, osusz i rozetnij na jak największy płat, lekko rozbij. Natrzyj czosnkiem, solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 30 minut.  
  2. Marchew, pietruszkę oraz seler obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Obraną cebulę i oczyszczone pieczarki pokrój w kostkę. Warzywa podduś na maśle. Dodaj pastę pomidorową i tymianek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Płat mięsa rozłóż płasko na desce, ułóż na wierzchu przygotowane warzywa. Zwiń ciasno w rulon wzdłuż dłuższego boku. Obwiąż bawełnianą nicią, posmaruj olejem. Włóż do brytfanny.
  4. Piecz 15 min. w temp. 240 stopni. Potem około 45 minut w temp. 180 st., polewając sokiem pomidorowym, a następnie wytworzonym sosem. Pod koniec posmaruj musztardą miodową, oprósz mąką i piecz 10 minut, aż powstanie rumiana skórka.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)