Włoskie cannelloni z mięsem

Wyśmienite danie obiadowe, które przypadnie do gustu każdemu.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Włoskie cannelloni z mięsem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 100 min
Ilość kalorii: 660 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 8 dużych rurek cannelloni
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • 40 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 250 ml bulionu
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • listki bazylii
  • 75 dag pomidorów
  • ząbek czosnku
  • 15 dag żółtego sera
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Makaron al Alfredo - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na cannelloni z mięsem mielonym!

  1. Jedną cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na połowie oliwy.
  2. Dodaj mięso, przesmaż, mieszając.
  3. Dodaj bulion i koncentrat, duś na małym ogniu ok. 45 min.
  4. Dopraw, ostudź.
  5. Wymieszaj z posiekaną bazylią i 10 dag startego sera.
  6. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
  7. Drugą cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na pozostałej oliwie.
  8. Dodaj pomidory i posiekany czosnek, duś, aż powstanie jednolity sos.
  9. Dopraw go do smaku.
  10. Rurki makaronu napełnij farszem, ułóż w żaroodpornym naczyniu.
  11. Polej sosem pomidorowym, posyp resztą sera.
  12. Zapiekaj ok. 15 min w temp. 200 st. C.

Sprawdź inne pomysły na obiad:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)