Wieprzowina z winogronami

Natarta rozmarynem i upieczona z jabłkami

DRUKUJ PRZEPIS
Wieprzowina z winogronami
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 110 min
Ilość kalorii: 270 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1,3 kg wieprzowiny tzw. szynki myszki
  • mała kiść czerwonych winogron, najlepiej bezpestkowych
  • 5 dag rodzynek
  • 3 jabłka, najlepiej odmiany gala
  • suszony rozmaryn
  • szklanka białego wina
  • oliwa
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Wieprzowina ze śliwkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Ułóż je na desce i ostrym nożem zrób w nim dwie kieszonki, uważając, aby nie rozciąć mięsa do końca.
  2. Rodzynki i winogrona opłucz na sicie. Do jednej kieszonki w wieprzowinie włóż rodzynki, a do drugiej winogrona. Mięso natrzyj solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, suszonym rozmarynem. Następnie przełóż do brytfanki lub dużej żaroodpornej formy, po czym polej odrobiną oliwy oraz winem.
  3. Piecz 1,5 godz. w temp. 180 st. W czasie pieczenia mięso polewaj powstałym sosem, aby nie wyschło. Ok. 20 minut przed końcem włóż  do formy ćwiartki nieobranych jabłek. Poodawaj z jarzynką z czerwonej kapusty.

Dobra rada:


Pieczonej wieprzowiny (a także innych mięs) nie podawaj na stół od razu po wyjęciu z piekarnika. Każda pieczeń skorzysta na smaku i strukturze, jeśli po upieczeniu odpocznie przez 10–15 minut. W tym czasie temperatura w niej się wyrówna, a  mięso wchłonie większość soków – dzięki temu stanie się bardziej kruche, miękkie, soczyste i aromatyczne.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)