Wieprzowina z jabłkami i cydrem

Aromatyczny pomysł na obiad!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Wieprzowina z jabłkami i cydrem
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag chudej łopatki wieprzowej
  • cebula
  • jabłko
  • marchew
  • 1 l cydru
  • 2 liście laurowe  
  • ziele angielskie
  • cynamon
  • tymianek
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • olej natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
Sprawdź, jak przygotować wieprzowinę z jabłkami!
1. Mięso pokrój w kostkę.
2. Olej rozgrzej w rondlu z grubym dnem albo w naczyniu żaroodpornym.
3. Dodaj kawałki mięsa i smaż, aż zaczną się rumienić.
4. Cebulę, jabłko i marchew pokrój w kostkę.
5. Do mięsa wsyp cebulę i smaż dalej, aż mięso i cebula się zrumienią, od czasu do czasu mieszając.
6. Dodaj jabłka, marchewkę, cydr, liście laurowe, tymianek, cynamon i ziele angielskie.
7. Zagotuj, zmniejsz ogień i przykryj.
8. Gotuj na małym ogniu mniej więcej godzinę.
9. Czerwoną kapustę pokrój.
10. Dodaj zaparzoną czerwoną kapustę.
11. Przykryj i gotuj następną godzinę, aż mięso będzie bardzo miękkie.
12. Cały czas mieszając, dodaj przecier pomidorowy.
13. Pozostaw na małym ogniu. Przed podaniem posyp natką pietruszki i podawaj.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)