Wieprzowina curry

Bardzo aromatyczna - z dodatkiem kolendry!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Wieprzowina curry
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 80 dag łopatki wieprzowej  
  • 2 łyżki oleju  
  • 2 ząbki czosnku
  • duża cebula  
  • 2 łyżki sosu sojowego  
  • strączek ostrej papryki
  • puszka mleczka kokosowego 
  • łyżeczka mąki kukurydzianej lub pszennej  
  • przyprawa curry  
  • listki świeżej kolendry
  • sól  
  • pieprz
Krokiety z mięsem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na wieprzowinę curry!

  1. Mięso opłucz, osusz papierowymi ręcznikami.
  2. Pokrój w dużą kostkę.
  3. Oprósz je pieprzem, obsmaż na rozgrzanym oleju.
  4. Dodaj posiekany czosnek i cebulę, przesmaż, mieszając.
  5. Mięso polej sosem sojowym, smaż jeszcze chwilę, aż sos całkowicie odparuje.
  6. Mięso podlej szklanką gorącej wody.
  7. Dodaj sól i pieprz, duś na małym ogniu, aż zacznie się robić miękkie.
  8. Wtedy dodaj drobno posiekaną papryczkę (wcześniej możesz z niej usunąć nasionka, wtedy danie będzie mniej pikantne), mleczko kokosowe i przyprawę curry.
  9. Duś do miękkości.
  10. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  11. Sos zagęść łyżeczką mąki, rozprowadzając ją uprzednio w odrobinie zimnej wody.
  12. Przed podaniem potrawę posyp posiekanymi listkami kolendry.
  13. Podawaj z ryżem.

Zobacz inne pomysły na dania z curry:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)