Wątróbki w śmietanie

Koniak nada potrawie głęboki aromat i podkreśli smak mięsa. Jeśli jednak nie chcesz używać alkoholu, zastąp koniak esencjonalnym bulionem drobiowym lub warzywnym.

DRUKUJ PRZEPIS
Wątróbki w śmietanie
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 340 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 50 dag wątróbek drobiowych
  • 50 dag małych pieczarek
  • 30 dag pomidorków koktajlowych
  • pęczek dymki
  • szklanka kremówki
  • 1/2 szklanki śmietany 18-proc.
  • 1/4 szklanki koniaku
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz biały
Kurczak po marokańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Wątróbki drobiowe dokładnie opłucz w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem, przekrój na pół. Pieczarki wytrzyj wilgotnym papierowym ręcznikiem. Mniejsze pozostaw w całości, większe przekrój na pół. Pomidorki koktaljowe opłucz, osusz, przekrój na pół.
  2. Na patelni z grubym dnem rozgrzej masło i olej, przesmaż krótko pieczarki, a gdy puszczą sok, dodaj wątróbki i smaż około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Podlej składniki na patelni koniakiem.  
  3. Dodaj pokrojoną na kawałki dymkę i pomidorki. Wlej obie śmietany, oprósz solą i pieprzem. Duś razem jeszcze ok. 5 minut. 
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)