Warzywa zapiekane pod kołderką

Kalafior, brokuły, bakłażan i marchewka!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Warzywa zapiekane pod kołderką
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 10 dag masła
  • łyżka tartego parmezanu
  • jajko
  • łyżka śmietany
  • szczypta kurkumy
  • sól
Na farsz:
  • 1/4 główki kalafiora 
  • 1/4 główki brokułu
  • mały bakłażan
  • marchew
  • 1/2 papryki czerwonej
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka curry
  • szczypta chili
  • olej
  • jajko do smarowania
  • sól
  • pieprz
Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
Przygotowanie:

Zobacz przepis na warzywa zapiekane pod pierzynką!

  1. Warzywa oczyść.
  2. Marchew, bakłażan i paprykę pokrój w dużą kostkę.
  3. Brokuł i kalafior podziel na różyczki.
  4. Kalafior, marchewkę włóż do lekko osolonego wrzątku i gotuj 5 minut.
  5. Następnie dodaj brokuł i gotuj kolejne 3 minuty. Odsącz na sicie.
  6. Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, włóż bakłażan, paprykę, i posiekany czosnek.
  7. Smaż kilka minut.
  8. Następnie dołóż pozostałe warzywa, wlej przecier, wsyp curry, chili, pieprz i sól. Duś 3 minuty.
  9. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego.
  10. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  11. Rozwałkuj i przykryj nim naczynie z warzywami.
  12. Nakłuj kilka razy ciasto i posmaruj je jajkiem.
  13. Zapiekankę piecz 25 minut w temperaturze 195 stopni C.
  14. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Zobacz inne pomysły na zapiekanki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
senix/rok temu
warzywa zapiekane pod pierzynką zrobiłam w niedzielę i są super