Warzywa zapiekane pod beszamelem

Marchewka, brokuły i kalafior!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Warzywa zapiekane pod beszamelem
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 brokuła
  • 2 marchewki
Na beszamel:
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 l mleka
  • 10 dag żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki pestek słonecznika do posypania zapiekanki
  • sól
  • pieprz
Zapiekany kalafior - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić warzywa pod beszamelem!

  1. Marchewkę obierz i pokrój na kawałki.
  2. Kalafior i brokuł podziel na różyczki.
  3. Warzywa obgotuj we wrzątku.
  4. Przygotuj beszamel: mąkę przesmaż na maśle, nie rumieniąc jej.
  5. Rozprowadź mlekiem, gotuj 2-3 minuty, cały czas mieszając.
  6. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, połącz z żółtkiem i ubitym białkiem.
  7. Do żaroodpornego naczynia przełóż warzywa.
  8. Zalej beszamelem, posyp startym serem.
  9. Zapiekaj 25 minut w temperaturze 190 stopni C.
  10. Przed podaniem posyp zapiekankę pestkami słonecznika.

Zobacz inne przepisy na zapiekanki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)