Przepis na pasztet z marchewki - pomysł Agnieszki Maciąg

Z imbirem i kaszą manną!
Weronika Kwaśniak / 02.01.2016 02:10
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis na pasztet z marchewki - pomysł Agnieszki Maciąg fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 700-800 g obranej marchewki
  • cebula
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 3-4 cm imbiru
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczki curry
  • łyżka dobrej przyprawy do zup, bez dodatku chemii
  • olej roślinny do smażenia (np. z pestek winogron, słonecznikowy)
Przygotowanie:

W lutowym numerze "Urody Życia" znajdziecie jak co miesiąc, wiele przepisów Agnieszki Maciąg! Zobaczcie jeden z nich - smakowity pasztet wegetariański!

  1. Obrane marchewki upiecz do miękkości w żaroodpornym naczyniu z pokrywką i odstaw, żeby ostygły.
  2. Piekarnik nagrzej do 180°C.
  3. Foremkę keksówkę wysmaruj olejem i wysyp odrobiną tartej bułki.
  4. Obierz cebulę, czosnek, imbir i drobno posiekaj.
  5. Podsmaż je na rumiano na oleju (w takiej ilości, żeby warzywa były całkowicie zanurzone w tłuszczu).
  6. Do miksera wrzuć pokrojoną na kawałki upieczoną marchewkę, dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem, imbirem oraz olejem.
  7. Wbij jajka, wsyp kaszę mannę i pozostałe przyprawy.
  8. Wszystko razem zmiksuj na masę o konsystencji, jaką najbardziej lubisz.
  9. Możesz również dodać drobno posiekane, świeże zioła, na przykład natkę pietruszki.
  10. Masę przełóż do foremki i piecz 50-60 minut, aż wierzch pasztetu się zrumieni.
Więcej apetycznych przepisów Agnieszki Maciąg znajdziecie w lutowym numerze Urody Życia, luksusowego magazynu dla kobiet, tylko teraz w specjalnej cenie - 2,99 zł!


 
Uwaga! Ten numer "Urody Życia" możecie kupić z wyjątkowym DVD z Agnieszką Maciąg "Poranna joga". Polecamy!

Więcej przepisów:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: pasztet

Redakcja poleca

REKLAMA