Udziec w winie

Aromatyczne i pyszne mięso!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Udziec w winie
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 kg udźca wołowego
  • 2 cebule
  • żółta papryka
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów
  • 1/2 litra wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki masła
  • szklanka czerwonego octu winnego
  • 1,5 szklanki bulionu wołowego
  • łyżka ziaren pieprzu
  • łyżka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • pęczek tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na udziec w winie!

  1. Wino zagotuj z octem, szklanką wody, pieprzem i zielem, laurem, rozmarynem i 1/2 tymianku.
  2. Ostudź i zalej mięso.
  3. Marynuj przez dobę w chłodzie.
  4. Po 12 godzinach odwróć.
  5. Mięso osusz, natrzyj solą i pieprzem.
  6. Obsmaż na oleju, przełóż do formy, polej szklanką przecedzonej marynaty i bulionem.
  7. Obłóż resztą tymianku, przykryj.
  8. Piecz przez 2 godziny w 180°C.
  9. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, podsmaż na maśle.
  10. Na 20 minut przed końcem pieczenia dodaj do mięsa razem z pokrojonymi pomidorami.
  11. Sos z pieczeni zagotuj, dopraw solą i pieprzem.
  12. Podawaj do mięsa.

Zobacz też przepisy na kotlety:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)