POLECAMY

Udziec indyka z gruszkami i cebulą

To danie z lekką nutką słodyczy. Spróbuj!

DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 120 min
Ilość kalorii: 300 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • udziec z indyka (ok. 1,2 kg)
  • 4 gruszki
  • 1,5 kg czerwonej cebuli
  • 20 dag brązowego cukru
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • 1/3 szklanki czerwonego octu winnego
  • 10 łyżek oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • mały ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Mięso opłucz, zepnij szpilkami do pieczenia i owiń sznurkiem kuchennym. Przyprawę do kurczaka wymieszaj z 7 łyżkami oleju i roztartym czosnkiem. Natrzyj mięso, odstaw na noc do lodówki. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Przesmaż na reszcie oleju, wsyp cukier, smaż, mieszając. Po 5 min dolej ocet, duś cebulę na małym ogniu ok. 20 min, mieszając, aż stanie się szklista. Dodaj rodzynki i żurawinę. Jeśli cebula będzie zbyt gęsta, w czasie duszenia dodaj kilka łyżek wody. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Udziec z indyka ułóż na blasze i piecz 1,5 godz. (190 st.), co jakiś czas polewając kilkoma łyżkami wody. Gruszki obierz, przekrój na pół, usuń pestki, obsmaż na maśle. Przełóż do naczynia żaroodpornego, w zagłębienia włóż cebulę i piecz 15 min. Gruszki również możesz ułożyć obok mięsa i upiec razem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)