Udka kaczki z wiśniami i cynamonem

Pieczona z aromatycznymi dodatkami kaczka to doskonałe danie na noworoczny obiad.

DRUKUJ PRZEPIS
Udka kaczki z wiśniami i cynamonem
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 45 min
Ilość kalorii: 420 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 4 udka z kaczki
  • 20 dag mrożonych wiśni bez pestek
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki dżemu wiśniowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny
  • pasek skórki cytrynowej
  • mały kawałek kory cynamonu
  • goździk
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
Domowa pizza margeritta - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Udka oczyść, natrzyj czosnkiem zmiażdżonym z solą, pieprzem i tymiankiem. Smaż na oleju skórą do dołu ok. 10 min. Odwróć i smaż 5–6 min. Udka podlej winem z dżemem. Dodaj wiśnie, goździk, cynamon  i skórkę cytrynową. Przykryj i duś 10–15 min, aż mięso będzie miękkie. Udka wyjmij na ogrzany talerz.
  2. Sos zagęść łyżeczką mąki ziemniaczanej rozrobionej w kilku łyżkach zimnej wody. Udka polej sosem z wiśniami. Udekoruj gałązkami świeżego tymianku. Podawaj z ryżem na sypko lub pieczonymi ziemniakami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)