Udka indyka po kurpiowsku

Udka indyka po kurpiowsku możesz podać jako główne danie niedzielnego obiadu.

DRUKUJ PRZEPIS
Udka indyka po kurpiowsku
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 35 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg udek indyka
  • 10 dag boczku w cienkich plasterkach
  • 25 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki masła
  • szklanka bulionu wołowego
  • płaska łyżeczka mąki
  • 4 łyżki posiekanej natki
  • płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz
Wigilijna kapusta z grzybami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Udka natrzyj solą, pieprzem, trzema łyżkami masła i ułóż w brytfance. Podlej kilkoma łyżkami wody. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni, często polewając wytworzonym sosem.
  2. Plasterki boczku zrumień na patelni, odłóż. Na pozostałym tłuszczu podsmaż na szklisto posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i przez chwilę razem smaż. Podlej bulionem, dodaj koncentrat, tymianek, sól, pieprz. Sos zagotuj i zagęść mąką wymieszaną z małą ilością wody.
  3. Połowę sosu zmiksuj. Polej udka i piecz kolejne 40 minut, często polewając sosem. Kilka minut przed końcem pieczenia dodaj resztę sosu z całymi kawałkami pieczarek i dołóż plasterki boczku.
  4. Przed podaniem posyp natką.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)