Udka z gęsi pieczone - jak i ile czasu piec, aby były soczyste? Sprawdzony przepis

Udka z gęsi wymagają długiego pieczenia w niskiej temperaturze. Świetnie smakują doprawione majerankiem, rozmarynem i podlane czerwonym winem.
Małgorzata Machnicka / 26.10.2021 08:00
DRUKUJ PRZEPIS
Udka z gęsi pieczone - jak i ile czasu piec, aby były soczyste? Sprawdzony przepis fot. Adobe Stock, teleginatania
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 4 udka z gęsi,
  • 4 jabłka,
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • gałązki świeżego rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Udka z gęsi to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację. W naszym przepisie występują razem z jabłkami i czerwonym winem, ale doskonale pasują do nich również pomarańcze czy morele.

  1. Udka oczyść, umyj, osusz, natrzyj czosnkiem zmiażdżonym z solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw do lodówki na godzinę.
  2. Udka ułóż w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Dookoła ułóż pokrojone na ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka.
  3. Całość podlej czerwonym winem i dodaj gałązki rozmarynu.
  4. Przykryj i wstaw na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C.
  5. Po tym czasie odwróć udka na drugą stronę i piecz kolejną godzinę.
  6. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij nakrycia - udka z gęsi będą miały chrupiącą skórkę.
  7. Udka z gęsi podawaj z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.

Czytaj także:
Przepis na pieczoną gęś faszerowaną
Przepis na gęś z jabłkami i kapustą
Przepis na gęś pieczoną w kawałkach

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA