Udka gęsi w ciemnym sosie

Warto polubić gęsinę!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Udka gęsi w ciemnym sosie
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 4 udka z gęsi
  • 20 dag wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki dżemu wiśniowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny
  • pasek skórki cytrynowej
  • mały kawałek kory cynamonu
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
Przepis Roberta Sowy: gęsie żołądki
Przygotowanie:

Zobacz przepis na udka gęsi w sosie!

  1. Udka umyj, oczyść, osusz, natrzyj czosnkiem zmiażdżonym z solą, pieprzem i tymiankiem.
  2. W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej, włóż mięso i obsmaż na rumiano.
  3. Udka podlej winem wymieszanym z dżemem.
  4. Dodaj wiśnie, kawałek kory cynamonu i skórkę cytrynową.
  5. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu 10-15 min, aż mięso będzie miękkie.
  6. Udka wyjmij na ogrzany talerz.
  7. Sos zagęść łyżeczką mąki ziemniaczanej, rozrobionej w kilku łyżkach zimnej wody.
  8. Udka polej sosem z wiśniami.
  9. Udekoruj gałązkami świeżego tymianku.
  10. Podawaj z ryżem na sypko lub pieczonymi ziemniakami.

Zobacz więcej na temat gęsiny:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: udkagęsinagęś
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)