Tradycyjne pierogi z mięsem

Jedno z podstawowych dań tradycyjnej, polskiej kuchni.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tradycyjne pierogi z mięsem fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:


  • 35 dag mąki (2 i 1/2 szklanki)
  • jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • sól

Na farsz:  


  • 50 dag mięsa wołowego bez kości
  • 20 dag włoszczyzny
  • cebula
  • łyżka tłuszczu
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • stopiona słonina do okraszenia
Przygotowanie:

1. Mięso umyj, włóż do wrzącej wody z solą, ugotuj.
2. Pod koniec gotowania dodaj oczyszczoną i umytą włoszczyznę.
3. Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto pierogowe, przykryj , aby nie obeschło.
4. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij, ostudź, pokrój na mniejsze kawałki.
5. Zmiel razem z włoszczyzną, dodaj podsmażoną cebulę, surowe jajko, wymieszaj.
6. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką.
7. Ciasto rozwałkuj na cienkie placki, wykrawaj krążki, nakładaj nadzienie i zlepiaj.
8. Wkładaj porcjami na wrzącą osoloną wodę i gotuj, aż ciasto będzie odstawać od nadzienia.
9. Podawaj polane słoniną.

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)