Tradycyjna lazania

Lazania będzie bardziej sycąca, jeśli przed pieczeniem zalejesz ją sosem beszamelowym

DRUKUJ PRZEPIS
Tradycyjna lazania
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 485 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 8 płatów ciasta lazania
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 75 dag mielonego mięsa, najlepiej wołowo-wieprzowego
  • 15 dag pieczarek
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 10 dag żółtego sera w plastrach lub startego
  • oregano
  • mielony cynamon
  • sól
  • pieprz
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Płaty lazanii podgotuj w osolonym wrzątku, osącz.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, zeszklij je na oleju. Dodaj mięso, przesmaż. Wsyp pokrojone w plasterki pieczarki, przesmaż, smaż na małym ogniu, aż odparuje płyn.  
  3. Do mięsa dodaj wino oraz pomidory wraz z zalewą. Duś 10–15 min na małym ogniu. Dopraw do smaku oregano, szczyptą cynamonu oraz solą i pieprzem.
  4. Żaroodporne naczynie natłuść, wyłóż 2 płatami ciasta. Przykryj warstwą mięsa i znów ciasta. W ten sam sposób zużyj wszystkie składniki.
  5. Zapiekankę przykryj plastrami sera. Piecz ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)