Tortilla z mięsem mielonym

Z fasolą, kukurydzą i sałatą!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tortilla z mięsem mielonym
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 8 placków tortilli
  • 50 dag mielonej wołowiny
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • 4 liście sałaty lodowej lub rzymskiej
  • 8 łyżek majonezu
  • chili w proszku
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • szczypta cukru
Krokiety z mięsem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tortillę z mięsem mielonym!

  1. Na kilku łyżkach oleju przesmaż posiekaną cebulę, dodaj mięso i smaż na dość dużym ogniu, rozgniatając widelcem grudki mięsa.
  2. Dodaj rozgnieciony czosnek, koncentrat pomidorowy i 1/2 szklanki wody.
  3. Dopraw chili, oregano, solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  4. Duś, aż połowa płynu odparuje.
  5. Do mięsa dołóż osączoną kukurydzę i fasolę. Podgrzej.
  6. Tortille ułóż na blasze i podgrzej w piekarniku.
  7. Gorące posmaruj majonezem, na środku ułóż opłukane i porwane liście sałaty, przykryj gorącym mięsem.
  8. Placki zwiń, zepnij wykałaczkami.
  9. Tortille podawaj z surówką z białej kapusty.

Zobacz też nasze pomysły na dania z curry:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
tortilla z mięsem mielonym jest pycha, tak samo jak taka z kurczakiem:)