Tort szpinakowy

Efektowny i bardzo smaczny!

Weronika Kwaśniak / 7 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Tort szpinakowy
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na naleśniki:

  • 17 dag mąki
  • jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 ml oleju
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • śmietana
  • 4 jajka
  • 20 dag tartego sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Tarta z dynią i szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tort szpinakowy!

  1. Z podanych składników przygotuj ciasto naleśnikowe, a następnie usmaż na małej patelni naleśniki o średnicy 18-20 cm.
  2. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
  3. Szpinak rozmroź na patelni. Dodaj śmietanę, przesmaż na patelni przez kilka minut.
  4. Dodaj jajka i dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką.
  5. Wsyp 3/4 tartego sera i dokładnie wymieszaj.
  6. Na dno małej tortownicy o średnicy 18 cm połóż dwa naleśniki.
  7. Na nie wyłóż cienką warstwę nadzienia szpinakowego i przykryj kolejnym plackiem.
  8. Znów wyłóż warstwę nadzienia i tak do wyczerpania składników, pamiętając, aby ostatni był naleśnik.
  9. Całość posyp pozostałym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  10. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Zobacz więcej przepisów ze szpinakiem:

Pieczarki faszerowane szpinakiem - przepis
Pieczone pierogi ze szpinakiem - przepis
Placki ze szpinaku - przepis Ani Starmach
Kluski ziemniaczane ze szpinakiem - przepis
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)