Tort ryżowy z warzywami

Warzywa możesz doprawić przyprawą oregano. Nada ona potrawie wyrazisty smak, a dom wypełni cudownym aromatem!

DRUKUJ PRZEPIS
Tort ryżowy z warzywami
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 230 min
Ilość kalorii: 210 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 2 szklanki ryżu
  • 4 szklanki delikatnego bulionu z kurczaka lub warzyw
  • cukinia pokrojona w plastry
  • duża papryka czerwona przekrojona na 6 części
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki oliwy czosnkowej lub o smaku chili
  • 25 dag mozzarelli
  • 10 dag tartego ostrego twardego sera
  • suszone oregano lub bazylia
  • pieprz
Tarta z kurczakiem i warzywami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotuj w bulionie, aż wchłonie cały płyn i zmięknie. Do gorącego dodaj oliwę i starty ser. Dopraw pieprzem. Warzywa ułóż na blasze. Cukinię polej olejem, posyp ziołami i piecz, aż zmięknie, a paprykę ok. 20 minut, aż skórka sczernieje. Włóż ją na 10 minut do torebki foliowej, obierz.
  2. Mozzarellę pokrój w plastry. Okrągłą foremkę wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż po kilka plastrów cukinii, papryki i mozzarelli, tak aby lekko nachodziły na siebie. Nałóż część ryżu, przykryj plastrami cukinii, znów nałóż ryż i przykryj plastrami sera oraz papryki. Przykryj wystającymi kawałkami folii. Dobrze dociśnij (deseczką i np. pełnym słoikiem). Chłodź 3 godziny. Podawaj z sosem pesto wymieszanym z jogurtem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)