Tarta z ricottą, oscypkiem i szparagami Magdy Gessler

Tarta z ricottą, oscypkiem i szparagami przepisu Magdy Gessler zachwyci podniebienia Twoich najbliższych! Sprawdź przepis!

DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z ricottą, oscypkiem i szparagami Magdy Gessler
Shutterstock.com
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: średni
Składniki:

Ciasto:    

  • masło - 150g
  • mąka - 300g
  • sól do ciasta - 1łyżeczka
  • zimna woda - 1/2 szklanki

Farsz:    

  • zielone szparagi - pęczek
  • jajka - 3
  • śmietanka kremówka - 150ml
  • oscypek - 100g
  • ser ricotta - 120g
  • gałka muszkatołowa - szczypta
  • czosnek rozgnieciony - 2 ząbki
  • zimne masło - 25 g
  • sól i pieprz
Tarta z dynią i szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Posiekać masło z mąką i solą. Szybko zagnieść ciasto dolewając wodę. Wyłożyć formę papierem do pieczenia, wylepić ciastem.  Wstawić do lodówki na godziny. Ciasto na tartę wyjąć z lodówki, nakłuć widelcem w wielu miejscach, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 15 minut. Wyjąć, przestudzić. 
  2. Szparagi oczyścić, odciąć lub oderwać zdrewniałe końcówki. Roztrzepać jajka ze śmietanką, dodać starty oscypek i ricottę. Doprawić solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową. Do formy wypełnionej podpieczonym ciastem wlać farsz.
  3. Na wierzchu ułożyć szparagi i wiórki masła. Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Gdyby wierzch zbytnio się rumienił, przykryć pergaminem lub folia aluminiową. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem – farsz powinien być suchy.
  4. Podawać na ciepło lub na zimno z białym winem.

Magda Gessler jest restauratorką
i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)