Tarta z porem i oliwkami

Pomysł na smaczną tartę na słono!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z porem i oliwkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
Na masę:
  • 2 duże pory
  • 20 czarnych oliwek
  • 10 dag sera rokpol
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
Tarta z dynią i szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na tartę z porem!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Foremkę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i wylep ciastem.
  3. Oczyszczone pory pokrój w półtoracentymetrowe kawałki, obsmaż na maśle.
  4. Ostudź, rozłóż na cieście, posyp oliwkami i pokrojonym w kostkę serem.
  5. Jajka wymieszaj z jogurtem, śmietaną, dopraw solą, pieprzem i gałką.
  6. Masą polej pory, posyp czerwonym pieprzem.
  7. Piecz 40 minut w temp. 185 st. C.

Sprawdź inne przepisy na tarty:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: oliwkiportarta
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)