POLECAMY

Tarta z kozim serem

Do tarty Koneser poleca różowe półwytrawne wino Gallo Family White Zinfandel.

Składniki:
- 40 dag mąki pszennej
- 25 dag masła lub margaryny
- sól
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- 2 nieduże młode cukinie
- 1 ząbek czosnku
- 10 dag koziego sera (najlepiej rolady)
- 5 dag sera żółtego
- natka pietruszki
- świeżo zmielony biały pieprz


Sposób wykonania:
Masło posiekać z mąką, dodać sól, śmietanę i 2 łyżki zimnej wody, zagnieść ciasto, włożyć na 2 godziny do lodówki. Cukinie zetrzeć, wymieszać z posiekanym czosnkiem. Ciasto rozwałkować na 1/2 cm, wyłożyć nim formę, piec 10 min. w 200°C. Na ciasto wyłożyć cukinię, posypać startym żółtym serem, położyć plastry sera koziego, piec 20 min, posypać pieprzem i natką. Tartę można też upiec na cieście francuskim. Przed wyłożeniem nadzienia spód najlepiej podpiec 10 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku, wtedy ciasto po upieczeniu z nadzieniem nie będzie wilgotne.

fot. B. Połatyńska
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)