Tarta z fasolką szparagową

Pyszna tarta: nie tylko dla miłośników fasolki szparagowej!

Weronika Kwaśniak / 4 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z fasolką szparagową
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 1-2 łyżeczki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 dag posiekanej natki pietruszki
  • 5 dag posiekanego koperku

Na nadzienie:

  • 2 jajka
  • 20 dag jogurtu greckiego
  • 15 dag twarożku
  • pieprz
  • sól
  • garść fasolki szparagowej
  • pomidorki cherry
  • żółty pomidor
  • natka pietruszki
Tarta z brokułami, szynką i serem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę z fasolką szparagową!

  1. Wymieszaj przesianą mąkę, odrobinę soli, wodę i posiekaną zieleninę.
  2. Szybko zagnieć ciasto (gdy będzie zbyt twarde, dolej trochę wody, gdy zbyt rzadkie - wsyp nieco mąki).
  3. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
  4. Fasolkę szparagową ugotuj na półtwardo.
  5. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj, przełóż do 2 niewielkich prostokątnych form do tarty, brzegi odkrój i odłóż.
  6. Spody nakłuj widelcem i podpiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 10 minut.
  7. Jajka, jogurt i twarożek wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Wyjmij tarty, rozlej nadzienie, wierzch udekoruj fasolką, pokrojonymi pomidorami i kawałkami ciasta.
  9. Piecz około 25-30 minut. Udekoruj natką pietruszki.

Zobacz więcej przepisów na tarty:

Tarta z cukinią i bakłażanem - przepis
Tarta z brokułami i mięsem - przepis
Tarta cebulowa z boczkiem - przepis
Tarta z ricottą i mascarpone - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)