Tarta z cukinią i bakłażanem

Z papryką i żółtym serem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z cukinią i bakłażanem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Ciasto:
  • 35 dag mąki
  • 20 dag masła
  • jajko
  • 5 łyżek wody
  • sól
Farsz:
  • 2 czerwone papryki
  • żółta papryka
  • zielona papryka
  • mały bakłażan
  • nieduża cukinia
  • cebula
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kremówki
  • zioła
  • czosnek
  • 15 dag sera żółtego
Tarta z kurczakiem i warzywami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę z cukinią i bakłażanem!

  1. Schłodzone masło posiekaj z mąką, rozkrusz w palcach.
  2. Dodaj jajko, wodę i dużą szczyptę soli.
  3. Zagnieć kruche ciasto, cienko rozwałkuj, wylep nim dno i boki formy na tartę, ponakłuwaj widelcem, schłodź.
  4. Upiecz na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C.
  5. Papryki posmaruj olejem, włóż do piekarnika o temperaturze 190 stopni C i piecz, aż zwęgli się ich skórka.
  6. Gorące włóż do foliowego woreczka, zawiąż, wystudź - potem z łatwością je obierzesz - i pokrój w paski.
  7. Bakłażan i cukinię umyj, pokrój w plastry, obsmaż na oliwie.
  8. Zrumień też krążki cebuli.
  9. Wystudzone warzywa wyłóż na kruchy spód.
  10. Zalej masą z jajek, kremówki, posiekanego czosnku i ziół.
  11. Posyp startym serem.
  12. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni C i piecz około 30 minut, aż jajeczna masa się zetnie.

Zobacz więcej przepisów z bakłażanem:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
taka tarta z cukinią i bakłażanem może być neizła