Tarta z cukinią i bakłażanem

Pyszna, a do tego o efektownym wyglądzie!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z cukinią i bakłażanem
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 16 dag masła
  • szczypta soli
  • 4 łyżki zimnej wody lub śmietany
Na farsz:
  • cukinia, najlepiej żółta
  • 1/2 bakłażana
  • marchewka
  • jajko
  • 10 dag mozzarelli
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Tarta z brokułami, szynką i serem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę z cukinią i bakłażanem!

  1. Z podanych składników zagnieć szybko ciasto.
  2. Uformuj kulę, owiń w folię, włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Ciasto rozwałkuj, wylep nim formę, obciąż fasolą.
  4. Piecz 12 minut w temperaturze 200 stopni C.
  5. Po tym czasie wyjmij, usuń fasolę, spód ciasta nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.
  6. Przygotuj nadzienie: wymieszaj śmietanę z jajkiem i drobno startym serem.
  7. Warzywa za pomocą obieraczki do warzyw pokrój w równej szerokości paski.
  8. Zblanszuj we wrzątku przez około 3 minut.
  9. Na ciasto wylej masę śmietanowo-jajeczną.
  10. Ułóż w niej spiralnie paski warzyw.
  11. Piecz kolejne 15 minut.

Zobacz też inne przepisy na dania z cukinii:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
taka tarta z cukinią i bakłażanem jest pycha, robiłam wczoraj