Tarta na kruchym cieście

Ze szparagami to rzadkość

Składniki:
Na ciasto:
- 20 dag mąki
- 12 dag masła
- 1 jajko
Nadzienie:
- pęczek zielonych szparagów
- 3 jajka
- 250 ml śmietanki kremówki
- biały pieprz
- sól
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- łyżka startego sera

Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko, zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy, nakłuć widelcem, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 15 minut w 200ºC. Szparagi wrzucić na osolony wrzątek na 10 minut. Kremówkę zmiksować z jajkami, dodać ser, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na podpieczone ciasto wylać masę jajeczno-śmietanową, ułożyć szparagi, ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut, żeby wierzch się zrumienił.
Zapiekany kalafior - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (0)
KOMENTARZE (0)