Tarta cebulowa z wędlinami

Tarta cebulowa z wędlinami z aromatyczną nutką pieprzu oraz gałki muszkatołowej to dobra odmiana po świątecznych daniach wielkanocnych!

DRUKUJ PRZEPIS
Tarta cebulowa z wędlinami
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 85 min
Ilość kalorii: 350 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:

Spód do tarty:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 15 dag masła
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • zimna woda

Farsz do tarty:

  • 4 duże cebule pokrojone w talarki
  • 10–15 plasterków wędliny
  • 4 jajka
  • łyżka śmietany 18-proc.
  • 2 łyżki płynnej kremówki
  • 5 łyżek tartego żółtego sera
  • 1/2 pęczka posiekanej natki
  • 5 łyżek oleju
  • łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka czerwonego pieprzu w ziarenkach
  • sól
  • pieprz
  • masło do formy
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mąkę posiekaj z masłem, solą, proszkiem do pieczenia. Wlej kilka łyżek zimnej wody, aby zagnieść elastyczne ciasto. Foremkę do tarty wysmaruj masłem, wylep przygotowanym ciastem i wstaw na 30 min do lodówki.
  2. Cebule podduś na maśle i oleju. Przestudź. Połącz z jajkami, śmietaną 18-proc. i kremówką, posiekaną natką i startym ostrym serem. Dopraw masę solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Na cieście rozłóż plasterki wędlin, zalej masą cebulowo-jajeczną, posyp czerwonym pieprzem. Zapiekaj około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni, aż masa się zetnie i ładnie zrumieni z wierzchu.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)