Tarta cebulowa z boczkiem

Zamiast boczku można dodać do masy pokrojoną w kostkę szynkę lub kiełbasę. Sprawdź przepis!

fot. A. Rogalski
Przygotowanie: 80 min
Porcja: 490 kcal

Przepis na 6 porcji tarty cebulowej z boczkiem:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła

Farsz:

  • 15 dag boczku pokrojonego w kostkę
  • 70 dag cebuli pokrojonej w plasterki
  • 3 dag masła
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18 proc.
  • 10 dag sera żółtego startego na tarce
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Przepis na tartę cebulową  z boczkiem:

  1. Z mąki i masła zagnieć ciasto, rozwałkuj i wyłóż nim nasmarowaną masłem tortownicę o średnicy 24–26 centymetrów. Schłodź.
  2. Na dużej patelni rozpuść masło, włóż cebulę i duś, mieszając, około 15 minut, aż zmięknie.
  3. Posyp ziołami prowansalskimi, pieprzem i szczyptą soli. Przełóż do miski, ostudź.
  4. Boczek wytop na skwarki. Wymieszaj z cebulą. Dodaj jajka, śmietanę i ser.
  5. Masę wyłóż na ciasto i piecz około 45 minut w temp. 190 stopni, aż masa się zetnie.
  6. Podawaj z ulubionymi surówkami. 
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Pani domu"

Zobacz inne przepisy na tarty:

Tarta z brokułami, szynką i serem - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (0)
KOMENTARZE (0)