Tarta cebulowa z boczkiem - przepis składniki i przygotowanie

Efektowny smak - spróbuj!
Weronika Kwaśniak / 12.04.2016 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta cebulowa z boczkiem - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • szczypta soli
  • 4-6 łyżek zimnej wody

Farsz:

  • 20 dag pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • 4 cebule
  • 10-15 dag sera żółtego
  • 15 plasterków wędzonego boczku
  • 4 jajka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • masło do formy
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę cebulową z boczkiem!

  1. Z mąki, masła, soli i zimnej wody zagnieć kruche ciasto.
  2. Zawiń je w folię spożywczą, schłodź.
  3. Ciasto dość cienko rozwałkuj, wylep nim dno i boki natłuszczonej prostokątnej formy.
  4. Ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni C i upiecz na złoty kolor.
  5. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, obsmaż na maśle, duś na średnim ogniu, aż całkowicie odparuje płyn, przypraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Cebule obierz, pokrój w pierścienie, zeszklij na maśle.
  7. Na podpieczony spód wyłóż zeszkloną cebulę wymieszaną ze startym serem.
  8. Posyp ją przesmażonymi pieczarkami i plasterkami boczku.
  9. Całość zalej roztrzepanymi, przyprawionymi jajkami.
  10. Piecz 25-30 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni C.

Zobacz też kilka przepisów z brokułami:

Pizza z brokułami - przepis
Pomidory zapiekane z brokułami - przepis
Jak zrobić warzywa pod beszamelem?
Sałatka z brokułami - przepis
Brokułowa pasta do kanapek - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA