Tarta brokułowa z kurczakiem

Z jajkami i czarnymi oliwkami. Pycha!
/ 04.03.2010 09:48

Przygotowanie 40 min
Pieczenie 75 min
Porcja 620 kcal

Składniki na 6 porcji:
- 3 szklanki mąki
- 25 dag margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 18-proc.
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia

Nadzienie:
- 40 dag piersi kurczaka
- pół główki brokułu
- 20 czarnych oliwek
- 10 suszonych pomidorów
- 20 dag fety w kostkach
- 10 dag rokpola
- 5 łyżek tartego żółtego sera
- 4 jajka
- 2 łyżki śmietany 18-proc.
- 3 łyżki oleju
- tymianek
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól

Sposób wykonania:
1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Wylep nim boki i dno tortownicy o średnicy ok. 22 cm. Nakłuj kilka razy widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.

2. Brokuł podziel na małe różyczki, gotuj 5 min w osolonej wodzie. Osącz. Piersi kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Zrumień na oleju. Pomidory pokrój w paseczki. Rokpol zetrzyj na grubej tarce. Jajka ubij ze śmietaną, dodaj kurczaka, brokuły, sery, pomidory. Dopraw gałką, solą, pieprzem i tymiankiem.

3. Całość przełóż na podpieczony spód. Piecz godzinę w temp. 190 stopni, aż tarta ładnie się zezłoci.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA