Tagliatelle alla panna

W śmietanie z szynką

DRUKUJ PRZEPIS
Tagliatelle alla panna
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 580 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 40 dag makaronu tagliatelle (wstążki)
  • cebula
  • 3/4 szklanki śmietany 22-proc.
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 10 dag szynki dojrzewającej w plasterkach
  • łyżka masła
  • 5 dag startego parmezanu (+ dodatkowo 2 łyżki)
  • 7 dag sera pleśniowego
  • łyżka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
Przygotowanie:
  1. Na patelni roztop masło, podsmaż na nim pokrojony w drobną kostkę boczek. Wsyp posiekaną cebulę i mieszając, podsmażaj, aż się zeszkli. Wlej śmietanę, dodaj pokruszony ser pleśniowy oraz pokrojoną na paseczki szynkę. Oprósz solą i gotuj na małym ogniu ok. 2 minut.
  2. Do sosu włóż ugotowane al dente wstążki, posyp tartym parmezanem, przypraw do smaku solą i szczyptą pieprzu, a następnie wymieszaj. Przed podaniem posyp natką pietruszki i dodatkowym  parmezanem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)