Szynka z ziołami i czosnkiem

Z zaskakującą, cytrynową nutką!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Szynka z ziołami i czosnkiem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 kg szynki (myszki)
  • 4 gałązki rozmarynu  
  • 2 gałązki tymianku  
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek miodu  
  • 6 łyżek oleju
  • 10 łyżek ciepłej wody
  • słodka papryka  
  • sok oraz skórka starta z cytryny  
  • sól
  • pieprz
Ciasto francuskie z mięsem mielonym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na szynkę z cytryną i ziołami!

  1.  Wodę wymieszaj w miseczce z olejem, 4 łyżkami płynnego miodu, obranym i drobno posiekanym czosnkiem, szczyptą słodkiej papryki oraz sokiem i skórką z cytryny.
  2. Marynatą zalej mięso, przykryj i marynuj 12 godzin, co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę.
  3. Mięso wyjmij z marynaty (płyn zachowaj) obwiąż nitką kuchenną, pod nitkę włóż gałązki rozmarynu i tymianku.
  4. Ułóż mięso w foremce, przykryj folią aluminiową i piecz 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni.
  5. Temperaturę zmniejsz do 170 stopni, mięso odkryj, wlej marynatę i piecz szynkę kolejne 35 minut, często polewając powstałym sosem.
  6. Około 10 minut przed końcem pieczenia mięso posmaruj resztą miodu.

Zobacz też nasze pomysły na kurczaka:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)