Szynka pieczona z ananasem

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
- ok. 2 kg surowej szynki ze skórką
- opakowanie goździków
- 1/2 l czerwonego, wytrawnego wina
- łyżka wiórków kokosowych
- 1 cebula
- ziarna pieprzu
- strąk ostrej papryczki
- sól
- 1 ananas
Przygotowanie:
Mięso opłukać, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę, natrzeć solą, naszpikować goździkami. Wino wymieszać z wiórkami kokosowymi, pieprzem, posiekaną cebulą i papryczką. Szynkę umieścić w marynacie, przykryć, wstawić na dobę do lodówki. Ananasa umyć, obarać ze skóry, okrawając go ostrym nożem. Obrany owoc pokroić na grubsze plasterki. Z każdego plastra wyciąć stwardniały środek. Szynkę umieścić w brytfannie, podlać połową marynaty, włożyć do niej kawałek ananasa. Piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 180ºC, polewając co ajkiś czas marynatą. Szynkę wyjąć, obłożyć pozostałymi plastrami ananasa, piec jeszcze 30-40 minut, polewając wytwarzającym się sosem.

Szynka szybciej skruszeje, jeśli do marynaty, w której leży, dodasz kawałki ananasa. Warto tu wykorzystać stwardniałe kawałki wycięte ze środka plasterków. Świeżego ananasa możesz zastąpić tym z puszki, jednak mięso nie będzie wtedy tak aromatyczne.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA