Pyszne mięso na Wielkanoc: 20 przepisów na szynkę pieczoną

Szynka pieczona to jedno z najpopularniejszych mięs na Wielkanoc! Zobacz, jak ją przyrządzić!

Weronika Kwaśniak / 6 miesięcy temu
Pyszne mięso na Wielkanoc: 20 przepisów na szynkę pieczoną Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Szynka pieczona to danie wielofunkcyjne. Jeśli zaserwujesz mięso na zimno, pokrojone w plastry, z dodatkiem pieczywa, stanie się pyszną, domową wędliną. Jeśli natomiast podasz je na ciepło, w formie większych kawałków, a do niego przygotujesz np. kaszę i surówkę, będzie smacznym daniem obiadowym. Szynka pieczona to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej, a nasze przepisy przydadzą ci się nie tylko na Wielkanoc!

Przepis na szynkę pieczoną w boczku

Oto składniki na pieczoną szynkę w boczku:

  • 1 kg szynki,
  • kilkanaście bardzo cienkich plasterków boczku (90 g),
  • 2 cebule,
  • kilka gałązek rozmarynu,      
  • 250 ml bulionu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić szynkę pieczoną w boczku? Czosnek obierz, wyciśnij przez praskę i wymieszaj z solą. Natrzyj opłukaną i osuszoną szynkę. Pozostałe przyprawy rozetrzyj w moździerzu i posyp nimi szynkę. Mięso obłóż pokrojoną w piórka cebulą i włóż na dwie godziny do lodówki.

Po wyjęciu szynki z lodówki usuń cebulę, a mięso zawiń w plastry boczku. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wlej bulion. Piecz w temperaturze 200 stopni C pod przykryciem 90 minut. Po godzinie zdejmij pokrywkę, polej szynkę pieczoną wytwarzającym się sosem lub wodą, dodaj pokrojone warzywa i piecz już do końca bez przykrycia. Po upieczeniu odstaw na kwadrans.

Przepis na szynkę pieczoną z ananasem

Oto składniki na szynkę pieczoną z ananasem:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej,
  • 1,5 szklanki bulionu,
  • puszka ananasa w plastrach,
  • 4 łyżki miodu,
  • goździki,
  • sól,
  • pieprz,
  • kurkuma.

Jak zrobić szynkę pieczoną z ananasem? Mięso opłucz, osusz. Natrzyj solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kurkumą. Włóż do brytfanny, wlej połowę bulionu i piecz mięso pod przykryciem około 90 minut w temperaturze 200 stopni C, podlewając bulionem. 30 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę.

Posmaruj szynkę miodem, obłóż plastrami osączonego z zalewy ananasa i przymocuj je do mięsa goździkami. Piecz do końca bez przykrycia, podlewając szynkę pieczoną syropem z ananasa.

Przepis na szynkę pieczoną z marchewką

Oto składniki na szynkę pieczoną z marchewką:

  • 6 plastrów szynki wieprzowej,
  • 4 marchewki,
  • 4 plastry sera żółtego,
  • 150 ml białego wytrawnego wina,
  • sól,
  • pieprz,
  • rozmaryn,
  • olej.

Jak zrobić szynkę pieczoną z marchewką? Marchewki obierz i lekko obgotuj w osolonym wrzątku. Plastry szynki rozbij dokładnie tłuczkiem i oprósz solą i pieprzem. Plastry mięsa ułóż na desce w ten sposób, aby zachodziły na siebie i utworzyły zgrabny prostokąt. Marchewki zawiń w plastry sera i ułóż na mięsie. Całość delikatnie zroluj i zwiąż bawełnianą nicią.

Włóż do brytfanny razem z gałązkami rozmarynu, skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do temp. 200 st. C. piekarnika na 60 minut. Przykryj przykrywką. W trakcie podlej wodą. 10 minut przed końcem pieczenia polej szynkę pieczoną winem.

Zobacz więcej przepisów wielkanocnych

Szynka nadziewana
Szynka nadziewana
Idealna na wiele okazji!
Szynka nadziewana ryżem
Szynka nadziewana ryżem
Z dodatkiem suszonych pomidorów!
Szynka z rodzynkami i serem
Szynka z rodzynkami i serem
Kuszące połączenie smaków!
Szynka z ziołami i czosnkiem
Szynka z ziołami i czosnkiem
Z zaskakującą, cytrynową nutką!
Szynka z pieca
Szynka z pieca
Idealne mięso na świąteczny obiad!
Szynka w cieście chlebowym
Szynka w cieście chlebowym
Nie tylko na Wielkanoc!
Szynka w cieście francuskim
Szynka w cieście francuskim
Kruche mięso na Boże Narodzenie!
Szynka z goździkami
Szynka z goździkami
Świąteczny aromat!
Szynka z żurawiną
Szynka z żurawiną
Pyszne mięso, idealne na święta!
Szynka pieczona w glazurze pomarańczowo-imbirowej
Szynka pieczona w glazurze pomarańczowo-imbirowej
Aromatyczne mięso, idealne na Wielkanoc.
Pieczona szynka
Pieczona szynka
Wyborne mięso, idealne np. na Wielkanoc. Przygotuj ją kilka dni wcześniej!
Szynka pieczona z zielonym groszkiem
Szynka pieczona z zielonym groszkiem
Jedno z najwyborniejszych wielkanocnych mięs.
Szynka w pomarańczach
Szynka w pomarańczach
Szynka będzie bardziej aromatyczna, jeśli obłożysz ją pomarańczami kwadrans przed końcem pieczenia.
Szynka z warzywami
Szynka z warzywami
Warzywa można również ugotować na parze i okrasić odrobiną masła.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)