Szpinakowe placki z szaszłykami

Placki ze szpinaku świetnie posłużą również jako samodzielna przekąska!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Szpinakowe placki z szaszłykami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag oczyszczonych liści szpinaku
  • 2 szklanki mąki  
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Szaszłyki:
  • podwójna pierś kurczaka
  • słodka i ostra papryka
  • olej
Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na placki szpinakowe z szaszłykami!

  1. Pierś opłucz, pokrój w długie paski.
  2. Natrzyj 4 łyżkami oleju wymieszanego z 1/2 łyżeczki papryki ostrej, łyżeczką papryki słodkiej, szczyptą soli i pieprzu.
  3. Paseczki nadziej na wykałaczki.
  4. Usmaż na oleju.
  5. Trzymaj w cieple.
  6. Szpinak pokrój w cienkie paseczki.
  7. Mąkę połącz z mlekiem, jajkami, parmezanem, czosnkiem.
  8. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  9. Dodaj szpinak, wymieszaj.
  10. Ciasto odstaw na 10 minut.
  11. Raz jeszcze zamieszaj i usmaż 8-10 placków.
  12. Podawaj z szaszłykami.

Zobacz inne przepisy na dania ze szpinakiem:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)