Szpinakowe kluski - danie dla dzieci

Pyszny obiad dla dużych i dla małych.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Szpinakowe kluski - danie dla dzieci
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 2
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 średnie ziemniaki
  • 5 dag szpinaku mrożonego w liściach
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 duży, mięsisty pomidor
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta cukru
Tarta z dynią i szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź pomysł na kluski ze szpinakiem!

  1. Pomidora sparz, obierz, pokrój.
  2. Uduś na 2 łyżkach masła ze szczyptą soli, pieprzu, oregano i cukrem.
  3. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie.
  4. Odparuj, utłucz.
  5. Szpinak rozmroź, podduś na reszcie masła, dopraw solą, pieprzem i gałką.
  6. Ostudź, dodaj z jajem i mąkami do ziemniaków.
  7. Zagnieć ciasto, uformuj wałek i pokrój na kluski.
  8. Ugotuj w osolonej wodzie.
  9. Podawaj z sosem pomidorowym.

Sprawdź inne przepisy ze szpinakiem:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)