Szparagi z łososiem w sosie cytrynowym

Szparagi z łososiem w sosie cytrynowym możesz podać z młodymi ziemniakami posypanymi szczypiorkiem.

DRUKUJ PRZEPIS
Szparagi z łososiem w sosie cytrynowym
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 550 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów
  • pęczek białych szparagów
  • 15 dag wędzonego łososia w plastrach

Sos do szparagów:

  • 25 dag  masła
  • 4 żółtka
  • szalotka
  • łyżka octu winnego
  • sok z cytryny do smaku
  • szczypiorek
  • pieprz Cayenne
  • sól
  • biały pieprz
Łosoś z piekarnika - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Przygotuj sos cytrynowy. Szalotkę obierz, pokrój w drobną kostkę. Do rondelka włóż szalotkę, ocet winny, 3 łyżki wody, doprowadź do wrzenia i gotuj 3 min. Przecedź wywar do szklanej miski. Dodaj żółtka i ubijaj na parze tak długo, aż sos zgęstnieje. Następnie miskę zestaw z kąpieli wodnej i dodawaj,  cały czas ubijając, pokrojone na małe kawałki masło. Sos dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem Cayenne i białym pieprzem.
  2. Szparagi opłucz, odetnij zdrewniałe końcówki i obierz do 1/3 wysokości. Gotuj w lekko osolonej wodzie 8 min (np. w płaskim, szerokim rondlu). Wyłóż szparagi na półmisek, polej sosem i obłóż łososiem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)