Sznycle wieprzowe duszone z warzywami

Sznycle wieprzowe duszone z warzywami fot. STOCKFOOD/FREE
Sznycle możesz serwować z ziemniakami, z ryżem lub kaszą
/ 10.06.2013 13:49
Sznycle wieprzowe duszone z warzywami fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie 30 min * duszenie 10 min * 1 porcja – ok. 450 kcal

Składniki na 6 porcji:

  • 60 dag karkówki
  • 2 łyżki mąki
  • olej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 pomidory
  • pół strąka czerwonej papryki
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:


  1. Sznycle wieprzowe pokrój na 4 grube plastry, lekko rozbij kuchennym tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem, odstaw.
  2. Plastry mięsa oprósz mąką, obsmaż na oleju, zdejmij z patelni.
  3. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj pokrojoną paprykę, pomidory, kukurydzę i czosnek, przesmaż.
  4. Do warzyw włóż mięso, duś ok. 10 min. Zabiel śmietaną, dopraw.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA