Szaszłyki z ziemniaków

Ziemniaki to uniwersalne warzywo. Zrobisz z nich także pyszne szaszłyki. Zobacz, jak je przygotować!

DRUKUJ PRZEPIS
Szaszłyki z ziemniaków
A. Rogalski
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 16 małych ziemniaków
  • 8 plastrów surowego boczku
  • żółta, zielona i czerwona papryka
  • czerwona cebula
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 5 łyżek oliwy

Sos czosnkowy:

  • duży kubek jogurtu naturalnego
  • świeży ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej dymki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Zupa serowa z grillowanymi brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obierz lub oskrob, opłucz. Plastry boczku przekrój wzdłuż na pół. Paprykę oczyść z pestek, opłucz i pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz, opłucz, pokrój na ćwiartki.
  2. Ziemniaczki owiń w boczek i ponadziewaj razem z warzywami na patyczki. Tak przygotowane szaszłyki oprósz solą i pieprzem, obłóż gałązkami rozmarynu. Szaszłyki umieść w natłuszczonej foremce i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ziemniaczki będą miękkie.
  3. W tym czasie przygotuj sos do szaszłyków. Ogórek obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jogurt wymieszaj z ogórkiem, ziołami, posiekanym czosnkiem. Sos czosnkowy dopraw do smaku solą oraz szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)