Szaszłyki z kiełbaskami

Szaszłyki z kiełbaskami zaskoczą każdego! Spróbuj!

DRUKUJ PRZEPIS
Szaszłyki z kiełbaskami
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 8 białych, cienkich, parzonych kiełbasek
  • pól niedużego bakłażana
  • mała cukinia
  • po pół strąka papryki czerwonej i żółtej
  • 2 cebule zwykłe lub czerwone
  • 2–3 łyżki oliwy lub oleju
  • suszone oregano
  • sól
Zupa serowa z grillowanymi brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Każdą kiełbaskę podzielić na 3–4 części równej długości.
  2. Bakłażan umyć, wytrzeć, przekroić wzdłuż na połowę, pokroić w grube plastry. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w grube talarki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Cebulę obrać nie ścinając zbyt mocno piętki (inaczej po pokrojeniu będzie się rozpadać na łuski), pokroić w cząstki. Warzywa skropić oliwą lub olejem, oprószyć roztartym oregano.
  3. Na drewniane szpadki do szaszłyków nadziewać na przemian kawałki kiełbasek i różnych warzyw.
  4. Szaszłyki przyrumienić ze wszystkich stron na ryflowanej patelni albo położyć na ruszcie grilla i piec po ok. 5 minut z każdej strony. Można je też piec ok. 10 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
  5. Przed szaszłyki z kiełbaskami podaniem lekko oprószyć solą.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)