Szaszłyki bałkańskie z grilla - przepis składniki i przygotowanie

Z dodatkiem sosu tzatziki!
Weronika Kwaśniak / 24.04.2018 06:55
DRUKUJ PRZEPIS
Szaszłyki bałkańskie z grilla - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1-2 łyżeczki czerwonej papryki
  • olej słonecznikowy
  • sól
  • pieprz

Na sos tzatziki:

  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • mały zielony ogórek
  • przyprawa tzatziki
Przygotowanie:

Zobacz przepis na szaszłyki bałkańskie z grilla!

  1. Patyczki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie.
  2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
  3. Listki pietruszki oderwij od gałązek i również posiekaj.
  4. Wymieszaj z cebulą, czosnkiem, mięsem mielonym, papryką i solą.
  5. Masę podziel na 8-10 porcji i uformuj owalne kotleciki.
  6. Nadziej je na osączone z wody patyczki.
  7. Grilluj na wysmarowanym olejem i rozgrzanym ruszcie przez 15 minut, raz obracając.
  8. Zrób sos tzatziki: świeży ogórek umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odsącz na sicie.
  9. Dodaj do jogurtu i wymieszaj z łyżeczką gotowej przyprawy (lub z czosnkiem i koperkiem).

Zobacz więcej przepisów na dania z grilla:

Polędwiczki grillowane z serem pleśniowym - przepis
Grillowane kotlety - przepis
Grillowany łosoś - przepis
Szaszłyki z karkówki - przepis
Żeberka w miodzie - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA