Przepisy na świąteczny obiad

Po postnej wigilii z chęcią sięgamy po drób i mięsiwa. Przyrządźmy je tak, żeby ich smak długo pozostał w pamięci gości.

fot. Fotolia

Schab i ananas

Składniki:
  • 1,2 kg schabu
  • puszka ananasa
  • sól
  • pieprz
  • masło
  1. Mięso natrzeć solą i pieprzem, skropić zalewą z ananasa, odstawić na 2 godz.
  2. Włożyć do folii, piec 50 min, wyjąć, pokroić, nie docinając do końca.
  3. W nacięcia włożyć plastry ananasa, posypać wiórkami masła, piec jeszcze 20 min.

Nadziewany indyk

Składniki:
  • Indyk ok. 3–4 kg
  • 30 dag masła
  • 2 bułki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 20 dag wątróbki
  • 6 jajek
  • po 10 dag rodzynek i migdałów
  • sól
  • pieprz
  1. Bułki namoczyć w mleku, zemleć z wątróbką.
  2. Dodać utarte z 10 dag masła żółtka, wsypać rodzynki i zmielone migdały, przyprawić, wymieszać z pianą z białek.
  3. Indyka napełnić farszem, zaszyć otwory i ułożyć w natłuszczonej blasze, obłożyć masłem.
  4. Piec, polewając sosem, w 180°C (licząc 20 min na każde 50 dag plus 20 min na całość).
  5. Podawać z owocami.

Kotlety z brzoskwinią

Składniki:
  • 80 dag wieprzowej szynki
  • sól
  • pieprz
  • puszka brzoskwiń
  • sałata
  • rozmaryn
  • olej
  • mąka
  1. Mięso opłukać, pokroić na plastry, lekko rozbić dłonią.
  2. Na patelni rozgrzać olej, mięso oprószyć solą i pieprzem, panierować mąką i smażyć z obu stron na rumiano.
  3. Kotlety ułożyć na sałacie, obłożyć pokrojonymi brzoskwiniami, ozdobić rozmarynem.

Pieczone udka

Składniki:
  • 5 udek
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • pomarańcza
  • oliwki
  • 3 marchewki
  • łagodny keczup
  • olej
  • 1 szklanka bulionu, może być z kostki
  1. Udka skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
  2. Obsmażyć na oleju.
  3. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu, dodać pokrojoną marchewkę, podlać bulionem, piec pod przykryciem 40 min, podlewając sosem.
  4. Posmarować keczupem, obłożyć plastrami pomarańczy i oliwkami, piec jeszcze 5 min.
Zofia Miętkiewicz

Zobacz inne przepisy świąteczne:


Cytrynowy indyk

Składniki:
  • 1 kg mięsa z piersi indyka
  • 10 dag masła
  • 1 cytryna
  • sól
  • biały pieprz
  • ugotowane i posiekane warzywa (może być mrożona mieszanka)
  • kilka szparagów
  • zielenina
  1. Mięso opłukać, rozciąć na prostokątny płat, obficie skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, odstawić na 2 godz.
  2. Na mięsie położyć warstwę ugotowanych warzyw z posiekanymi szparagami, zwinąć, obwiązać, posypać wiórkami zamrożonego masła.
  3. Piec ok. 1 godz. w temp. 190°C.

Polędwiczki z owocami

Składniki:
  • 3 polędwiczki wieprzowe
  • po 10 dag suszonych śliwek i moreli
  • pieprz
  • sól
  • po 1 łyżce masła i oleju
  1. Polędwiczki opłukać, wąskim długim nożem naciąć w środku otwór, włożyć owoce.
  2. Posypać mięso solą i pieprzem.
  3. Ułożyć na natłuszczonej blasze, polać masłem, piec 30 min w 180°C.

Rolada z pomarańczą

Składniki:
  • 1 kg cielęciny
  • 1 pomarańcza
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 łyżki masła
  1. Mięso rozciąć na płat, przyprawić.
  2. Pomarańczę obrać, pokroić na wiórki.
  3. Ułożyć je na mięsie z orzeszkami, zwinąć, obwiązać, skropić sokiem.
  4. Polać masłem, posypać resztą skórki, piec 1 godz. w 190°C.
Zofia Miętkiewicz

Zobacz inne przepisy świąteczne:

Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (1)
KOMENTARZE (1)
Sasza/9 lat temu
Ani jedna propozycja mi nie odpowiada. Nie znoszę połączeń mięsa z owocami! Nie macie jakiejś normalnej propozycji?