Steki schabowe z chili

Najlepsze będą ze świeżo zmielonym pieprzem.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Steki schabowe z chili
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 kotlety schabowe (po ok. 20 dag)
  • 2 posiekane papryczki chili
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki miodu (najlepiej akacjowego lub lipowego)
  • szczypta soli
  • łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na steki schabowe z chili!

  1. Kotlety schabowe opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym.
  2. Ułóż na blacie, przykryj folią spożywczą i lekko rozbij tłuczkiem.
  3. Olej słonecznikowy wlej do miski, wymieszaj z 3 łyżkami miodu, posiekaną papryczką chili, solą oraz szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
  4. Do marynaty włóż mięso, przykryj i odstaw na 30 minut do lodówki.
  5. Rozgrzej na średnim ogniu patelnię teflonową lub grillową.
  6. Włóż steki i smaż kilka minut na mocno złoty kolor, dociskając co jakiś czas do patelni łopatką.
  7. Następnie odwróć je na drugą stronę i dosmaż na rumiany kolor.
  8. Gorące, usmażone steki przełóż na talerze i polej pozostałym miodem.
  9. Podawaj np. z bagietką i zieloną sałatą.

Zobacz inne pomysły na obiad:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)