Spaghetti z sosem bolońskim

Danie będzie bardziej wyraziste w smaku, jeśli posypiesz je parmezanem.

DRUKUJ PRZEPIS
Spaghetti z sosem bolońskim
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 35 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag spaghetti
  • 25 dag mielonego mięsa
  • 5 dag boczku wędzonego
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 40 dag pomidorów bez skórki
  • 10 dag marynowanych czarnych oliwek
  • 5 dag masła
  • 100 ml czerwonego wina
  • bazylia
  • tarty żółty ser
  • sól, pieprz
Odchudzone spaghetti carbonara - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Cebulę obierz i posiekaj. Oczyść marchew i seler naciowy i drobno posiekaj. Boczek pokrój.
  2. W rondlu rozgrzej masło, włóż boczek z warzywami i smaż 5 minut, mieszając. Dodaj mielone mięso. Oprósz solą i pieprzem. Smaż jeszcze 5 minut.
  3. Dodaj zmiksowane pomidory, posiekane oliwki i wino. Duś, mieszając, aż składniki się połączą.
  4. Spaghetti ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, osącz, włóż do sosu, wymieszaj, posyp bazylią i serem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)