Spaghetti z patelni

To spaghetti wspaniale smakuje polane pikantnym keczupem... Spróbuj!

DRUKUJ PRZEPIS
Spaghetti z patelni
A. Rogalski
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 dag spaghetti
  • 10 dag plasterków wędliny włoskiej (bresaola, szynka parmeńska, serrano, pancetta, mortadela itp.)
  • 1 papryczka chili
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 2–3 łyżki śmietany
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • sól, pieprz
Odchudzone spaghetti carbonara - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Makaron włóż do dużej ilości osolonego wrzątku, zamieszaj i ugotuj al dente. Dokładnie osącz na sitku.
  2. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, włóż cebulę z czosnkiem i usmaż na złoty kolor. Dodaj posiekane chili i smaż razem minutę. Dodaj sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę pomidor oraz osączony makaron. Wymieszaj.
  3. Na wierzchu ułóż plasterki wędliny. Jajka wbij do miski i roztrzep ze śmietaną, szczyptą soli i pieprzu. Makaron zalej masą jajeczną. Smaż na średnim ogniu, podważając makaron, by płynna masa jajeczna spłynęła na dno patelni i się ścięła.
  4. Posyp startym żółtym serem. Przykryj i ogrzewaj na małym ogniu 5–6 minut. Od razu podawaj.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)