POLECAMY

Spaghetti z gruszkami

Smak owoców akcentuje ser gorgonzola!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Spaghetti z gruszkami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag makaronu spaghetti
  • 2 gruszki
  • 25 dag sera gorgonzola
  • szklanka śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 10 listków szałwii
  • ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • 5 dag prażonych orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na spaghetti z gruszkami!

  1. Ząbek czosnku obierz, rozgnieć lub drobno posiekaj.
  2. Do rondla wlej śmietanę kremówkę, dodaj czosnek, listki szałwii i gotuj 5 minut.
  3. Następnie dodaj połowę pokruszonej gorgonzoli i ogrzewaj chwilę, aby ser się rozpuścił.
  4. Gruszki opłucz, pokrój na cząstki.
  5. Na patelni rozgrzej masło, włóż gruszki, mieszając podduś, uważając, aby owoce się nie rozpadły.
  6. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, gorący wymieszaj z sosem, gruszkami i pozostałym pokruszonym serem.
  7. Dopraw pieprzem.
  8. Posyp orzechami.

Zobacz inne przepisy z gruszkami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/10 miesięcy temu
Uwielbiam spaghetti ale nie toleruję glutenu. Dobrze, że odkryłam ostatnio spaghetti bezglutenowe z mąki kukurydzianej i mąki ryżowej od primo gusto. Teraz już żaden obiad nie stanowi problemu i smakuje pysznie :)